Afganistan Madrid Sistemine katıldı

, Bursa


Afganistan

Fotoğraf: seair21 on VisualHunt.com / CC BY-SA


Dünya Fikri Mülkiye Örgütü (WIPO) Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümetinin Madrid Protokolüne katılım belgesini 26 Mart 2018’de tevdi ettiğini duyurdu. Böylelikle, Afganistan Madrid Protokolü Sisteminin 101. üyesi oldu. Protokol Afganistan’da 26 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

26 Haziran 2018 tarihinden sonra Afganistan için Madrid Protokolü üzerinden marka tescil olanakları aşağıdaki şekilde olacak.

  • Halihazırda bir Uluslararası Marka Tesciline sahip olan bir kişi veya şirket 26 Haziran'dan itibaren Afganistan'da Ek Başvuru (subsequent designation) yapabilecek ve böylece ticari marka korumasının kapsamına Afganistan'ı dahil edebilecek.
  • Afganistan’daki bir kişi veya şirket, 26 Haziran ve sonrasında Uluslararası Marka Başvurusu yapabilecek.
  • Afganistan dışındaki bir kişi veya şirket 26 Haziran’da ve sonrasında Uluslararası Marka Başvurusu yoluyla Afganistan’ı koruma yapmak istediği ülkelerden bir olarak seçebilecek.

Madrid sistemi, tek bir başvuruyla birçok ülkede ticari marka başvurusu yapma ve tescil etme olanağı sunuyor. Madrid başvuru süreci, geleneksel rüçhan başvurusuna dayalı bireysel başvuru yöntemine kıyasla, yüksek verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlıyor.

Madrid sisteminin kullanılmasının avantajları sadece başvuru yapılmakla da sınırlı kalmıyor, tescil sonrasında da devam ediyor. Örneğin, markanın on yıllık koruma süresinin sonunda yenileme zamanı geldiğinde, yenileme işlemi WIPO’da tek bir elektronik dosyalama yoluyla belirlenen tüm ülkeler için gerçekleştirilebiliyor. Tescil sonrası bir diğer faydası da hak sahiplerinin bir isim değişikliği veya devir veya adres değişikliği kaydı yapmaları gerektiğinde, bu işlemleri tek talep tüm ülkelerde çok uygun maliyetlerle yapabiliyor olmaları.

Afganistan’ın Madrid Protokolü Sistemine katılımına ilişkin WIPO’nun duyurusuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.




Etiketler

AFGANİSTAN MADRİD PROTOKOLÜ MADRİD SİSTEMİ WIPO MARKA TİCARİ MARKA

İLETİŞİM