Avrupa Patent Ofisi (EPO) "2017 Yıllık Raporu"nu yayınladı

Mete Mercan,


EPO

Fotoğraf: European Patent Office


Avrupa Patent Ofisi (EPO) 2017 Yıllık Raporunu açıkladı. Rapora göre 2017 yılında 165,590 adet Avrupa patent başvurusu yapıldı. Bu sayı yapılan başvurularda 3.9% artış anlamına geliyor.

Çin ilk beşte yer aldı

En fazla başvuru yapan ülkeler ABD (42,300), Almanya (25,490), Japonya (21,712), Fransa (10,559) ve Çin (8,330) oldu. Çin'den yapılan başvuruların sayısı 16.6% oranında arttı ve Çin bu artışla İsviçre'yi geride bırakarak en fazla Avrupa patent başvurusu yapan ilk 5 ülke arasına girdi. Japonya'dan yapılan başvuruların sayısı ise %3.5 oranında arttı. Önceki yıllarda Japonya'dan yapılan başvuru sayılarında azalma gözleniyordu. Benzer şekilde ABD'den yapılan başvurular da %5.8 oranında artış gösterdi. Dünya çapında en fazla başvuru yapan ülkelerden biri olan Güney Kore'nin Avrupa patent başvurularında ise önceki yıllara göre düşüş gözlendi.Güney Kore'den yapılan başvuru sayısı 2017 yılında %8.2 azaldı.

Avrupa ülkelerinden yapılan başvurularda önemli artışlar oldu

2017 yılında çoğu Avrupa ülkesinden yapılan başvuru sayılarında da önemli artışlar oldu. Başvuru hacmi bakamından yüksek oranlara sahip İtalya, Hollanda, Almanya ve Fransa'dan yapılan başvuruların sayısı sırasıyla %4.3, %2.7, %1.9 ve %0.5 oranında artış gösterdi. Belçika'dan yapılan başvuruların sayısında ise -1.9% oranında azalma gözlendi. Diğer yandan başvuru hacmi görece olarak düşük olan Danimarka, Avusturya, İspanya, İsveç'den yapılan başvuruların sayısında sırasıyla %13.1, %8.2, %7.4 ve %4.9 oranında artış oldu.

Tıbbi teknolojiler ilk sırada

En fazla Avrupa patent başvurusunun yapıldığı teknoloji alanı tıp teknolojileri oldu. Tıbbi teknolojiler önceki yıllarda da en fazla başvuru yapılan alan olarak başta yer alıyordu. Bu alanda yapılan başvuru sayısı ise %6.2 oranında artış gösterdi. Yapılan başvuru sayısı bakımından tıbbi teknolojileri dijital iletişim ve bilgisayar teknolojileri takip etti. İlk 10 teknoloji arasında en fazla artışın olduğu alanlar ise sırasıyla Biyoteknoloji (%14.5), İlaçlar (%8.1) ve Ölçme sistemleri (%6.6) oldu.

Çin en fazla bilgi ve iletişim teknolojileri alanında başvurular yapıyor

Patent başvurularının orijinine göre yapılan bir analizde Çin ve Güney Kore gibi ülkelerinde özellikle Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanlarına odaklandıklarını gösteriyor. Diğer yandan, birçok Avrupa ülkesi, ABD ve Japonya'dan yapılan başvuruların çeşitlilik gösterdiği gözlemleniyor. Daha özel olarak bakıldığında Avrupa ülkelerinin yapay zeka ve araçlarda akıllı uygulamalar gibi alanlarda faaliyetlerinin yoğun olduğu, buna karşın Asya ülkelerin daha çok Bilgi ve Bilgisayar Teknolojileri alanlarına odaklandığı gözlemleniyor.

Huawei ilk sırada

Başvuru sahipleri bakımından değerlendirme yapıldığı, Çin kökenli teknoloji şirketi Huawei en fazla Avrupa patent başvurusu yapan şirket oldu. Böylece EPO'nun tarihinde ilk kez bir Çinli firma ilk sırada yer aldı. Huawei'yi Siemens, LG, Samsung ve Qualcomm takip etti (EPO 2017 Annual Report - Applicants). Böylelikle ilk on sırada Avrupa'dan dört, ABD'den üç ve Güney Kore'den iki ve Çin'den bir şirket yer aldı.

Türkiye orijinli Avrupa patent başvurularında 74,9 oranında artış oldu

Türkiye'den 2017 yılında 892 adet Avrupa patent başvurusu yapıldı (EPO 2017 Annual Report - European patent applications percountry of origin). Bu bir önceki yıla göre %74,9 adet artış anlamına geliyor. Türkiye'den yapılan Avrupa patent başvuru sayısı 2016 yılında 510 adet olmuştu. Artış oranı her ne kadar yüksek olsa da diğer ülkelerin başvuru sayıları dikkate alındığında Türkiye'den yapılan başvuruların sayısı oldukça düşük bir seviyede kalıyor.

VESTEL en fazla Avrupa patent başvurusu yapan ilk 50 firma arasında

VESTEL ELEKTRONIK 408 adet Avrupa patent başvurusu ile ilk 50 firma arasında 49. sırada yer aldı. VESTEL bu başvuru sayısı ile ilk 50'de yer alan tek Türk firması oldu (EPO 2017 Annual Report - Top 50)

EPO'nun 2017 Yıllık Raporuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.




Etiketler

Avrupa Patent Ofisi EPO EPC Patent

İLETİŞİM