Rusya Lahey tasarım sistemine katıldı

Mete Mercan,


WIPO

Fotoğraf: Financial Times


Rusya'nın "Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tescili için Lahey Sistemine" üyeliği 28 Şubat 2018'de yürürlüğe giriyor.

Belirtilen tarihten itibaren, Lahey Sistemi üzerinden Rusya'da tasarım başvurusu yapılabilecek.

Lahey Sistemi, Uluslararası Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yürütülüyor ve Örgütün Madrid marka tescil sistemine benziyor. Sistem dahilinde birden fazla üye ülkede tescil talebi yapılabiliyor. Başvurular tek şekli incelemeye tabii oluyorlar, uluslararası bültende yayınlanıyorlar ve ulusal ofislere ülke prosedürlerine göre işlem görmeleri için merkezi olarak gönderiliyorlar.

Rusya tasarım tescil sistemide tararım başvuruları yenilik incelemesine tabii oluyorlar. Bu nedenle, uluslararası tasarım başvuruları da tıpkı Rus ulusal tasarım başvuruları gibi esaslı incelemeye tabii olacaklar. İnceleme sonucunda başvuruya konu tasarımların yeni olmadığına karar verilirse, başvuru ret olabilir.

Lahey Anlaşmasına göre üye ülkelerin uluslararası başvuruları yayından itibaren 12 ay içerisinde sonuçlandırmaları gerekiyor. Uzmanlara göre, 12 aylık süre sınırı nedeniyle, Rusya'daki inceleme süresinin ulusal başvurularla karşılaştırıldığında 6 aya kadar kısalması bekleniyor.

Rusya'da uluslararası tasarım tescili için koruma süresi tıpkı ulusal tescillerde olduğu gibi 5 yıl olacak ve bu süre her beş yılda bir yenileme yapılmak suretiyle toplamda 25 yıla kadar uzatılabilecek.




Etiketler

Endüstriyel Tasarım Lahaye Lahey Sistemi Madrid Sistemi Rusya Tasarım WIPO

İLETİŞİM