Fikri ve Sınaî Mülkiyet Mahkemelerinin kararlarına UYAP üzerinden ulaşılabilecek

Mete Mercan,


Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Mahkemeleri

Fotoğraf: Visual Hunt


Adalet Bakanlığı aşamalı olarak fikri ve sınaî mülkiyet hakları mahkemeleri ile ticaret mahkemelerinin kararlarına UYAP üzerinden ulaşım olanağı vermeye başladı.

Başlangıç olarak, belirli mahkemelerin kararlarına ulaşım sağlanacak. Zamanla, tüm ticaret mahkemelerinin ve fikri ve sınaî mülkiyet hakları mahkemelerinin kararlarına UYAP üzerinde ulaşma imkânı sağlanacak.

Uygulama, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunun (YOİKK) çalışmaları ve Adalet Bakanlığının Stratejik Eylem Planı çerçevesinde özellikle iş dünyasının bazı ticari davalara yönelik kararlara ulaşması için hayata geçirildi.

Uygulama ile ticari davalarda şeffaflığın sağlanması ve yatırım yapmayı planlayanların Türkiye'deki yargısal süreçlerden haberdar amaçlanıyor.

Pilot il olarak belirlenen İstanbul'da 34 Asliye Ticaret Mahkemesi ile 4 Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi kararlarının internet üzerinden yayınlanması için Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde yeni bir alan oluşturuldu. Söz konusu kararlar, "emsal.uyap.gov.tr" adresinden erişime açıldı.

İnternet üzerinden yayınlananlar arasında ticari davalar ile fikri ve sınaî haklara ilişkin davalarda çıkan kararların istinaf incelemesini yapan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki 5 dairenin kararları da yer aldı.




Etiketler

Fikri ve Sınai Hakları Mahkemeleri UYAP Adalet Bakanlığı

İLETİŞİM