Twitter Periscope markasını Türkiye’de yayın hizmetleri için tescil ettiremiyor

Mete Mercan,


Twitter Periscope Turkey

Fotoğraf: Visualhunt


Son dönemde verilen bir mahkeme kararı Twitter tarafından “Periscope” markasının tescili için yapılan marka başvurusunun tesciline üçün tarafların önceki tescilleri nedeniyle izin verilmeyeceği yönünde oldu.

Twitter 9., 35., 38., 41., 42. ve 45. sınıflarda Periscope ibaresi için 2015 yılında Türkiye’de marka başvurusu yaptı. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Periscope ibaresinin sadece 35. sınıfta yer alan ticari veri analizi ve ticari danışmanlık hizmetleri için müsaade etti. TÜRKPATENT’in kararını takiben, Twitter karara karşı Ankara 2 nci Fikri ve Sınaî Mülkiyet Hakları nezdinde iptal davası açtı. Mahkeme TÜRKPATENT’in vermiş olduğu kararı teyit etti ve Twitter’ın iddialarını reddetti. Twitter davayı bir üst mahkemeye taşıyabilir.

Twitter, 38. ve 41. sınıflarda 2010 yılında Periscope markasını adına tescil ettirmiş bir Türk firma tarafından açılmış marka tecavüz davası nedeniyle Periscope markasıyla Türkiye’de yayın yapamıyor. Bunun yerine, Scope markasını, Twitter kullanıcı adı olarak @prscptr adını ve yayın hizmetleri için alan adı olarak da www.pscp.tv adını kullanıyor.


Tags

Twitter Periscope Marka Marka Davası

İLETİŞİM